Jodie Foster tud váltani: a kétszeres Oscar-díjas, a Taxisofőr-től A bárányok hallgatnak-ig legendás filmekben dolgozó színésznő következetesen építi rendezői pályáját is: már másodszor hívják meg filmjét a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra. A Pénzes cápa (Money Monster, hazai bemutató: május 26.) egy televíziós stúdióban játszódik, ahol élő adásban ejtik túszul egy pénzügyi befektető műsor vezetőjét, akit George Clooney alakít. A túszdráma azonban thrilleré változik, amikor elkövető és áldozata valamint az adás rendezője (Julia Roberts) együtt kezd nyomozni egy pénzügyi csalás miatt. A film műfajában és méretében is alaposan eltér Foster korábbi munkáitól: jóval nagyobb költségvetésből készült, mint azok és sokkal inkább műfaji film.

PenzesCapa_werkfoto-Jodie Foster-rendezo

Jodie Foster a Pénzes cápa c. film rendezése közben.

– Az első három filmem mind nagyon személyes volt – mondta nemrég a kétszeres Oscar-díjas színész/rendező. – Így utólag tulajdonképpen egy trilógiának látom őket. A Pénzes cápa meg valami olyasmi, amit sosem hittem volna, hogy csinálni akarok: rendes zsánerfilm. Nagy élvezet volt dolgozni rajta, de az is nagy öröm lesz, ha legközelebb megint egy kicsi, személyes filmet csinálhatok. Sok történetet szeretnék elmondani, és úgy érzem, azok nem férnének bele kényelmesen abba a megkötésbe, amit itt természetesnek vettem: hogy izgalmasnak kell lenni, meglepetéseket kell okozni, folyton tartani, fokozni kell a feszültséget.

Mindebből még nem következik, hogy Foster pontosan tudná, mi lesz a következő rendezése. Amikor erről érdeklődtek tőle, egyszerűen csak ennyit mondott: „Fogalmam sincs róla”