Koreai-Filmhet-2013A Koreai Kulturális Központ szervezésében 2013. november 4-8. között hatodik alkalommal kerül megrendezésre a koreai filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az idei programban szereplő díjnyertes koreai alkotások egy kivételével először láthatók Magyarországon. A vetítések ingyenesen látogathatók.

A 2013-as koreai filmhetet a Grand Bell Awards-díjas A férfi, aki királyt játszott című film díszvetítése nyitja meg 2013. november 4-én 19 órakor a Filmszínház dísztermében, zártkörű előadás keretében. Az izgalmas, helyzetkomikumokkal fűszerezett történelmi dráma középpontjában egy olyan közember áll, akit a király bőrébe bújtatnak annak hasonmásaként, megakadályozandó az uralkodó elleni merényletet.

A filmhét során további négy alkotás látható az Urániában, a nagy érdeklődésre tekintettel mindegyik film kétszer is műsorra kerül. Látható lesz  Park Chan-wook Cannes-ban a Zsűri Nagydíját elnyert bosszúdrámája, az Oldboy, melyben a rendező mesteri módon ötvözi a brutalitást a líraisággal. A drámai fordulatokban gazdag, kiváló történetvezetés mellett a film képi világa is egyedülálló.

Amelyik kutya ugat, az nem harap címmel debütál hazánkban Bong Joon-ho Grand Bell Awards-díjas vígjátéka, mely sikerrel vegyíti a mély filozófiai kérdéseket és a humort. A film a gazdasági válságból kilábalt Dél-Korea újdonsült jóléti társadalmának furcsa szokásait állítja szembe a hagyományokkal. Így esik meg például, hogy míg egy hatalmas épület lakóinak egy része újgazdag hóbortnak hódolva, státuszszimbólumként tart ölebeket, addig a ház gondnoka az alagsorban a legnagyobb természetességgel főzi meg a házi kedvenceket.

Vértestvérek

A Vértestvérek hamisítatlan dél-koreai akciófilm, amely egy tipikus macska-egér játékot mutat be. Jang Hoon filmjének főszereplője egy észak-koreai titkosügynök, akinek élete egy megbízást követően teljesen megváltozik. A célpont ugyanis Kim Jong-Il másod-unokatestvére, aki rendszerellenes könyvének megírása miatt kerül a feketelistára. Az árulásokkal és fordulatokkal tarkított történetben, amely 2010-ben elnyerte a Blue Dragon Film Awards legjobb filmnek járó díját,  nagy szerep jut az emberi kapcsolatok, az egymás iránti tisztelet, bizalom és őszinteség ábrázolásának.

Rough Cut

A 2013-as koreai filmhetet a Csak egy film/Rough Cut magyarországi premierje zárja, melynek forgatókönyvét a hazánkban is népszerű Kim Ki-Duk írta. Az akciófilm kiváló színészeket sorakoztat fel, a két főszereplő és a film rendezője, Jang Hoon is elnyerte 2008-ban a Korean Association of Film Critics Awards első díját. A film egy helyi gengszterfőnök és egy gőgös színész különös találkozásával kezdődik. A cinikus humorra ábrázolt, csavaros történetben nem csak a két férfi sorsát követhetjük nyomon, hanem a dél-koreai filmiparba is betekintést nyerhetünk.

A vetítésekre a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges. A filmeket eredeti nyelven vetítik, a dísztermi vetítések magyar és angol felirattal, a Csortos teremben zajló vetítések angol felirattal láthatók.

Részletes program: www.urania-nf.hu

Vetítési műsorrend:

NOVEMBER 4. HÉTFŐ
19:00 Díszterem: Hivatalos Megnyitó és Díszvetítés – A férfi aki királyt játszott
(Gwanghae – színes, dél-koreai történelmi filmdráma, 2012, 131′, magyar és angol felirattal)
21:00 Csortos terem: Csak egy film/Rough Cut
(Yeonghwaneun yeonghwada – színes, dél-koreai akciófilm, 2008, 113’, angol felirattal)

NOVEMBER 5. KEDD

oldboy
19.00 Díszterem: Oldboy (színes, dél-koreai thriller, 2003, 120’, magyar és angol felirattal)
21:00 Csortos terem: A férfi aki királyt játszott

(Gwanghae – színes, dél-koreai történelmi filmdráma, 2012, 131′, angol felirattal)

NOVEMBER 6. SZERDA
19:00 Díszterem: Amelyik kutya ugat, az nem harap

(Flandersui Gae – színes, dél-koreai vígjáték, 2000, 106’, magyar és angol felirattal)
21:00 Csortos terem: Oldboy (színes, dél-koreai thriller, 2003, 120’, angol felirattal)

NOVEMBER 7. CSÜTÖRTÖK
19:00 Díszterem: Vértestvérek (Uihyeongje – színes, dél-koreai akciófilm, 2010, 116’, magyar és angol felirattal)
21:00 Csortos terem: Amelyik kutya ugat, az nem harap

(Flandersui Gae – színes, dél-koreai vígjáték, 2000, 106’, angol felirattal)

NOVEMBER 8. PÉNTEK
17:00 Csortos terem: Vértestvérek (Uihyeongje – színes, dél-koreai akciófilm, 2010, 116’, angol felirattal)
19:00 Díszterem: Csak egy film/Rough Cut
(Yeonghwaneun yeonghwada, színes, dél-koreai akciófilm, 2008, 113’, magyar és angol felirattal)