A fogadási irodák a világ legcinikusabb és legpontosabban előrelátó helyei. Ha ott a posztumusz Oscar-díjakról tesznek közzé statisztikákat, akkor azt érdemes komolyan venni – mindazoknak, akik azt szeretnék megjósolni, hogy jelölhetik-e a legfontosabb filmes díjra James Gandolfini-t az Exek és szeretők-ben (12) (Enough Said, hazai bemutató: december 5.) nyújtott mókás és szerethető játékáért.

Exek_es_szeretok_jelenetfoto (24)

A statisztika pedig azt mondja, hogy az elmúlt 85 évben mindössze nyolc alkalommal került fel a jelöltek listájára olyan színész, aki nem érte meg a film bemutatóját, és közülük csak kettőt szavaztak végül nyertesnek. A jelöltek között volt James Dean, Spencer Tracy, Massimo Troisi és a legutóbb Heath Ledger is. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy az idei legjobb férfi mellékszereplők versenyében nagyon erős a mezőny többek közt: a Phillips kapitány, A könyvtolvaj, az Amerikai botrány mellékszereplői is versenyben vannak. És nem biztos, hogy az Amerikai Filmakadémia tagjai számításba veszik majd, hogy az Exek és szeretők-ben egészen újjá születő Gandolfininek ez az utolsó esélye a díjra.

Már csak néhány hónap és megtudjuk: talán felkerül a korona James Gandolfini pályájára – még akkor is, ha ő maga, sajnos már nem lehet ott a díjátadón.

IC Press