Eredeti cím:2001: A Space Odyssey
Műfaj:amerikai sci-fi
Rendező:Stanley Kubrick
Zene:Ligeti György
Játékidő:141 perc
A film forgalmazója:Pannónia Entertainment
Hazai mozi bemutató:2015. március 12.

2001: Űrodüsszeia film leírása

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

2015. március 12-én a Pannónia Entertainment a nagy filmklasszikusok egy újabb felejthetetlen darabját hozza el a magyar mozik vásznaira. Ismét egy film, mely a maga idejében új korszakot nyitott a 20. század filmművészetében. Olyan iskolát teremtett melynek a mai napig megszámlálhatatlan követője akadt. A FILM melynek a modern tudományos fantasztikus film műfajának megteremtését köszönhetjük. Ami nélkül ma más lenne a filmvászon. Ami nélkül Lucas , Spielberg, Nolan, Scott, Cameron sem tudta volna megalkotni a maga klasszikusait.

A 2001: Űrodüsszeia (eredeti címén 2001: A Space Odyssey) Arthur C. Clarke egyik legismertebb azonos nevű sci-fi regényének, a 2001. Űrodüsszeiának 1968-ban készült amerikai filmváltozata, Stanley Kubrick rendezésében.

Különlegessége, hogy a könyvet kimondottan a film tervhez írta Arthur C. Clarke Stanley Kubrick megrendelésére.

A forgatókönyv ötletét adó regényt Arthur C. Clarke 1964 és 1968 között írta, amihez egy korábbi novellájának, „Az őrszem” alap ötletét dolgozta ki. A történetet Stanley Kubrick rendezővel közösen alakították, és a könyv írásával párhuzamosan Kubrick elkészítette hasonló című filmjét, ám a két mű tartalma néhány ponton eltér. A szokatlan forgatókönyv írási módszeren felül még az időzítés is különleges. A film mindössze egy évvel azelőtt készült el, hogy az amerikaiak Holdra szálltak. Így a film különleges történetében és látványtervében a tudományra és a képzelőerőre kellett támaszkodniuk. Például ez időben még nem állt rendelkezésükre megfelelő felvétel arról, hogy hogyan néz ki a Földünk a világűrből. A létrehozott látvány végül is megadja a megfelelő érzést a néző számára, de a kép – ma már tudjuk – némileg pontatlan. A filmet 1968-ban mutatták be. A film zenéjét Richard Strauss (Ímigyen szóla Zarathustra), ifjabb Johann Strauss (Kék Duna keringő) és Ligeti György (Atmosphères, Lux aeterna, Requiem) műveinek felhasználásával Kubrick állította össze. A könyv szintén 1968-ban jelent meg, pár hónappal a film bemutatása után. Kubrick felügyeli a látványterveket is, így a film után kapott vizuális effektusokért adott Oscar díj lett az első és egyetlen Oscarja a rendezőnek.

Stanley Kubrick miután önkéntes száműzetésbe vonult Hollywoodból, Londonban rögtön dolgozni kezdett az Űrodüsszeián. A film alapjául szolgáló Az őrszem c. novella adaptálása mintegy 2400 munkaórát tett ki, amit Kubrick Arthur C. Clarke-kal közösen végzett el. A 2001: Űrodüsszeia, Az őrszem és a filmből forgatókönyv

Egy film, egy páratlan műalkotás, egy sci-fis értelemben vett fogalom. Ez a Stanley Kubricknak köszönhető, 1968-as tudományos fantasztikus alapmű nem csupán eredeti és innovatív volt a maga idejében, de egyúttal irányt is mutatott és vitathatatlanul meghatározta a műfaj mozgóképes jövőjét is. A mára már abszolút klasszikusnak tekintett darab előtt tisztelegvén, egyúttal nagyságának okairól megemlékezvén, összeszedtük, melyek is azok az elemek, (nem X, hanem IQ-) faktorok, melyek alapvetően meghatározzák és emlékezetessé teszik ezt az epikus filmet.

Akárcsak a bibliai Genezis könyvének esetében, mikoron az Úr hat nap alatt teremté meg a világot, majdan a hetedik napon megpihené és sziesztázá vala, úgy itt is hat alapvető alkotóelemre épül Kubrick remekműve, plusz legvégső hetedikként maga a teljes koncepció, mely a filmet egyedivé, legendássá tette.

Korhatár besorolás:12
Szereplők:Keir Dullea, Gary Lockwood, Leonard Rossiter, William Sylvester, Margaret Tyzack, Sean Sullivan, Robert Beatty, Douglas Rain, Daniel Richter
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:2001: Űrodüsszeia IMDb

2001: Űrodüsszeia előzetes