„Lényegében egy 1943-as nitró filmtekercsről van szó, ami fennmaradt a háború után. Milbich Tamás barátomtól kaptam személyes projekt keretében hogy megpróbáljam visszahozni a lehető legjobban a felvételt. Az elmúlt 1 hónapban több tesztet megelőzően a jelenleg rendelkezésre álló mesterséges intelligenciákkal és algoritmusokkal restauráltam pár percnyi anyagot. Ilyen még nem készült az országban direktben régi anyag megmentésére.”

Hamza Károly
Hamza Károly: Digitális restauráció
Hamza Károly: Digitális restauráció

Ez a film egy ma már szinte nyomtalanul letűnt világot örökít meg egy ritkaságnak számító filmfelvétel utólagosan kiszínezett
képkockáin keresztül.

A Hősök napja országos ünnep volt 1924-től a II. világháború végéig. Elsősorban a világégésben Magyarországért harcoló és hősi halált halt katonák emlékének megőrzését szolgálta.

Hamza Károly: Digitális restauráció
Hamza Károly: Digitális restauráció

Az ünnepséget minden év májusának utolsó vasárnapján tartották meg. A közösségi esemény hazafias érzületű igyekezetnek számított és a legtöbb helyen, – így Solymáron is – az emlékezéskultúra szerves részévé vált. …Egészen megszüntetéséig.

Az itt látható film nem csupán egy helyi kortörténeti dokumentum, de a mai ország, mai társadalma számára is tanulságokat
hordozó mementó.

A teljes film

Hamza Károly: Digitális restauráció bemutató miből mi lett