Első éjszaka - filmjelenet

„A modern élet élettelen, a modern szerelem szeretettelen, a modern nő, olyan mint egy férfi….“

(Stephen Holden, The New York Times)

A film egy egyéjszakás kaland története. Clara (Catherine de Léan) és Nikolai (Dimitri Storoge) a hideg montreali éjszakát járva egy partin találkoznak össze és végül a férfi lakásán kötnek ki. Nem hitelesítik egymást többre egyetlen éjszakánál. Másnap reggel, mikor Clara megpróbál köszönés nélkül elmenni, beszélgetni kezdenek – ettől kezdve már nem csupán egyszeri kaland. Két idegen, átlagon felüli érzelmi intelligenciával rendelkező ember találkozása, akik nem találják a helyüket a világban.

Clara tanárnő, de személyisége nagyon távol áll attól amit hagyományosan egy pedagógusról gondolunk. Rendkívül magányos és ezt a szorongásig fokozódó érzését, próbálja enyhíteni az éjszakai partikkal és az egyéjszakás kaladnokkal. Nikolai bevándorlók gyermeke, egy lázadó, megnemértett, sikertelen művész, aki leginkább magát keresi a nagyvárosi káoszban. Képtelen bármilyen napirendhez alkalmazkodni, alkalmatlannak találja magát a munkára. Anne Émond első filmje egy mély érzésű kamaradráma, mely a két főszereplő titkait tárja fel, egy szokatlanul személyes találkozás és beszélgetés során. Claraban és Nikolaiban az a közös, hogy mint megannyian, magányosak, idegenek az idegenek között a nagyváros díszletei között.

Anne Édmond filmje tavaly a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, az egész cselekmény egyetlen éjszaka néhány óráját öleli fel, és szinte valós időben látjuk a főszereplőpáros között lezajló eseménysorozatot. Az Első éjszaka az intimitás és a szerelem feltárása, egy film a kétségbeesésről, individualizmusról, és a valakihez tartozás félelmeiről. Egy személyes hangvételű film, mely más rangos szakmai elismerés mellett, elnyerte a Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját és a legjobb kanadai első film díjat is.

Fesztiválszereplések:

Toronto International Film Festival, 2011, A zsűri különdíja

Toronto International Film Festival, 2011, Legjobb kanadai első film díja

Vancouver International Film Festival, 2011, Legjobba kanadai játékfilm

Genie Awards, 2012, Claude Jutra Award – Anne Émond

Genie Awards, 2012, Legjobb színésznő jelölés, legjobb eredeti forgatókönyv jelölés

Jutra Awards, 2012, Legjobb színésznő jelölés, legjobb film jelölés, legjobb rendezés jelölés

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Nuit #1 | Műfaj: kanadai filmdráma | Rendező:  Anne Émond | Játékidő: 91 perc | Zene: Sébastien Lépine | A film forgalmazója: Anjou LafayetteHazai mozi bemutató: 2013. július 25. | Főszereplők: Catherine De Léan, Dimitri Storoge | Korhatár: 16

[youtube]http://youtu.be/wG1Csz-Y7WQ[/youtube]