A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális Központja 2016 októberében megrendezi immár hagyományos filmfesztiválját a Puskin moziban. Az idei filmhét India hindi nyelvű filmgyártását, közismert nevén Bollywoodot állítja a középpontba, és célja e sajátos filmipar sokszínűségének bemutatása. Ehhez a szervezők Bollywood különböző korszakaiból származó sikerfilmjeiből válogattak, törekedve rá, hogy minél több műfaj jelenjen meg a fesztiválon.

indiai_filmhet

A nyugaton rendkívül népszerű, ám Magyarországon kevéssé ismert ún. családi és esküvős filmek közül kettő is szerepel a válogatásban. Ezek a filmek a konzervatív indiai nagycsaládi életformát dicsőítik, történeteikben nagy szerepet tölt be a vallási és családi ünnepek, rituálék, szokások bemutatása. 1994-ben a rengeteg dallal és tánccal színesített, egzotikus Ki vagyok én neked? indította el e filmek divatját és hozott óriási népszerűséget Bollywoodnak a nyugati országokban. A szeretet kincse című 2015-ös mű pedig annak jó példája, hogyan lehet a mai közönség számára aktualizálni, élvezetessé tenni a műfajt.

A bollywoodi filmtermés egy jelentős részét mindig is a különböző szerelmi románcok tették ki, ezek központi konfliktusa, történetvezetése és stílusa azonban korszakonként igen változó. A családi és esküvős filmek után a 2000-es évek elején és közepén a nagy szerelmi melodrámák jöttek divatba. Ezek egyik legszebb darabja a románcok királyának is nevezett Yash Chopra Vír–Zárá című filmje, amely egy hindu-muszlim szerelmi történetet állít a középpontba, fantasztikus sztárparádéval. A Pimasz alak kortárs szerelmi történet, azon románctípus jellegzetes darabja, amely a mai fiatal közönséget célozza meg, erősen hasonlít az amerikai rom-komokra és nyugati stílusú, modern zenéket használ. A műsorban szereplő harmadik szerelmi történet, a Mindent bele! ezzel szemben merészen újszerű, a legújabb, időnként művészfilmes eszközöket is felhasználó, kísérletező, hagyományos kliséket megkérdőjelező trend szívmelengető darabja.

Bollywood mindig is kísérletezett egyéb műfajokkal, napjainkban nagy sikernek örvendenek a fordulatos történetvezetésre, rejtélyekre és erős színészi játékra építő, zene nélküli thrillerek és krimik, melyek egyik legfrissebb darabja a műsorban látható 2016-os Vezér. A fesztivál zárófilmje pedig igazi különlegesség. Indiában alig készülnek science fiction darabok, de a 2003-ban bemutatott Találtam valakit akkora siker lett, hogy a rá épülő szériával együtt megteremtette a szuperhősfilmek máig tartó divatját. A Találtam valakit ugyanakkor még jellegzetes kevert műfajú darab, mely a nyugatról kölcsönzött műfaji elemeket indiai ízlés szerint vegyíti és tálalja.

2016. október 6-12. között ismét Indiával találkozhatnak az érdeklődők a Puskin moziban. Cím: Puskin mozi, 1053 Budapest Kossuth Lajos utca 18.

A filmek 19 órakor kezdődnek:

  • október 6. – A szeretet kincse (Prem Ratan Dhan Payo, 2015)
  • október 7. – Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha, 2015)
  • október 8. – Vír–Zárá (Veer-Zaara, 2004)
  • október 9. – Ki vagyok én neked? (Hum Aapke Hain Koun..?, 1994)
  • október 10. – Vezér (Wazir, 2016)
  • október 11. – Pimasz alak (Besharam, 2013)
  • október 12. – Találtam valakit (Koi… Mil Gaya, 2003)

Jegyek egységesen 1300 Ft-ért már kaphatók a Puskin mozi pénztárában és online.