Tíz alkotással érkezik a nagy hagyományú Spanyol filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházba november 21-26. között.

A Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel közösen megvalósuló szemlén ezúttal is a legújabb spanyol filmtermésből láthatunk válogatást. A nyitófilm november 21-én Álex de la Iglesia A negyedik utas című komédiája lesz egy „telekocsi” utasairól. A folytatásban egyebek mellett az idén számos fesztiválsikert elérő alkotást, A méhek húszezer fajtáját (16) is láthatjuk

A kínálatot a hétköznapi történetek jellemzik. Hol humoros oldalról közelítve, mint az Idegen a szekrényben (16), a Drága nagyi (12), az Egy nem is olyan egyszerű élet, a Terápia alatt, hol együttérző drámaisággal, mint a Vadhajtások, a Vacsoravendég (16), a Valaki, aki törődik velem című filmben, Az ismeretlen lány esetében pedig thrillerbe komponálva ragadják meg a kisemberek érzéseit, vágyait, örömeit és botlásait.  

Mindezt olyan kitűnő színészek előadásában, mint Emma Suárez, Anna Castillo, Alberto San Juan, Ernesto Alterio, Manolo Solo, Paco León vagy az idén mindössze tíz évesen berlini Ezüst Medve-díjat nyert Sofía Otero. A rendezők közül a producerként is gazdag filmográfiával rendelkező Gerardo Herrero, valamint Álex de la Iglesia, Jaime Rosales és Félix Viscarret nevét emelhetjük ki, utóbbi két filmmel is képviselteti magát az idei budapesti válogatásban. Külön öröm az Uránia számára, hogy az itthon írónőként ismert Elvira Lindo rendezése is szerepel a programban, hiszen ő 2019-ben a Diálogos irodalmi beszélgetéssorozat vendégeként személyesen is járt már a filmszínházban.

A bemutatott alkotások közül hat csak a filmhéten lesz látható. A vetítések eredeti (spanyol, illetve egyes esetekben baszk) nyelven, magyar felirattal (egy alkalommal angol felirattal kiegészítve) kerülnek a közönség elé.