Magyarország nemzetközi filmfesztiválja, a pénteken kezdődő 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új programstruktúrával, erősebb verseny szelekcióval és minden eddiginél változatosabb szekciókkal jelentkezik 2016. szeptember 9. és 18. között.  A versenyprogram új kisjátékfilmes és animációs szekcióval bővül, a CineNewWave-vel, elindul az új éjszakai vetítéssorozat, a Midnight Screenings, újdonság a zenére fókuszáló MusicDocs szekció, valamint a FIPRESCI-vel együttműködve, idén először meghirdetett Talent Campus. Tovább folytatódik a CineClassics sorozat, valamint különösen erős a Kitekintő szekció programja. A fesztivál díszvendége Juliette Bionoche, a megnyitó díszelőadáson péntek kora este átveszi a fesztivál frissen alapított Európa-díját. A megnyitón, a művésznő főszereplésével készült Krzysztof Kieslowski Három szín: Kék című filmje kerül levetítésre. 

 

A fesztiválhangulatról a premierek, a Miskolcra érkező alkotók, a kerekasztal-beszélgetések, szakmai programok, workshopok és információs vetítések gondoskodnak, esténként koncertek várják a látogatókat. Miskolcra látogat többek között, Prabda Yoon, thaiföldi írózseni, aki első játékfilmjét (Motel Mist) kíséri, Roger Deutsch amerikai független filmes, aki az amerikai-magyar koprodukcióban készült Fiú a vonaton című új filmjét kíséri, csakúgy, mint Anca Miruna Lăzărescu román-német filmrendező, aki szintén első játékfilmje, a részben magyar koprodukcióban készült Utazás apánkkal bemutatójára érkezik. Eljön Pierre Filmon francia dokumentumfilmes, aki Zsigmond Vilmosról készített portréfilmet, Juliette Binoche mellett a nyitó hétvége vendége az elismert szlovén filmrendező, Damjan Kozole, aki Nightlife című filmjével a legjobb rendezésért járó díjat nyerte el idén Karlovy Varyban.

Három szekcióban, három magyar alkotás mozipremierjét is a CineFestre időzítették, a vetítéseket pódiumbeszélgetések követik. A nagyjátékfilmes versenyszekcióban először mutatják be Magyarországon Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál című filmjét. Az idén Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt, azaz a fesztivál nagydíját elnyert alkotás közösségi adományozásból, a rendező otthonában forgott, családtagjai (Hajdu Lujza, Hajdu Zsigmond, Török-Illyés Orsolya) és barátai főszereplésével, az operatőrök tanítványai voltak.

Először szentel külön szekciót a zenei témájú filmeknek a fesztivál. A MusicDocs-ban láthatjuk először mozivásznon Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjét a decemberi országos forgalmazás előtt. A film szereplői klezmerzenészek, akik „egyfajta fordított exodusként” nyugatról utaznak keletre, kelet-európai gyökereik feltárására.

A Kitekintő szekcióban lesz a hazai mozipremierje Tasnádi István ismert forgatókönyvíró első filmrendezésének, a Memo-nak.  A Molnár Áron, Lengyel Tamás, Haumann Péter főszereplésével készült televíziós játékfilm az MTVA megrendelésére készült, a történet egy különös és ritka mentális jelenséget, a hipermnéziát kutató ambiciózus pszichiáter és egy ápolt különös kapcsolatára épül.

Az idei nagyjátékfilmes versenyprogramba tizennyolc mű került be. Olyan hiánypótló alkotások vannak köztük, mint a Sundance nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új-zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichadrt legújabb munkája, az Egyes nők.

A hazai mozikat elkerülő dán Martin Zandvliet A homok alatt című második világháborús drámája is versenybe száll a fesztivál Pressburger-díjáért, csakúgy, mint a Cannes-ban a kritikusok által vegyesen fogadott, ám végül a zsűri nagydíjával távozó Xavier Dolan mű, az Ez csak a világ vége című családi dráma. Vetítésre kerül Maren Ade komédiája, a Toni Erdmann, mely a kritikusok által minden idők legrajongottabb alkotása lett az idei Cannes-i filmfesztiválon.

Mindemellett két művész sci-fi is verseng a miskolci elismerésekért: a Bennszülött  és az Azonosak című produkciók. Utóbbi – Drake Doremus rendezése – sajátos Orwell adaptáció, mely sok ponton rokon George Lucas THX 1138 című klasszikusával, így azt is műsorra tűzi a Jameson CineFest.

Az elmúlt éveknél erősebb lesz a Kitekintő/Open Eye című szekció: olyan címek vannak a programban, mint a bosnyák Danis Tanovic új mozija, a Halál Szarajevóban, Whit Stillman kosztümös szuperprodukciója a Szerelem és barátság, illetve a legendás Paul Verhoeven, az Elemi ösztön folytatásként is felfogható Elle című abszurd thrillere, mely a CineFest zárófilmje is egyben.

A CineClassics fókuszában idén Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiája áll, és Makk Károly, a fesztivál 2016-os életműdíjasa, de itt lesz a premierje a MaNDA három vadonatúj DVD-jének, bemutatkozik a remek hangosfilm.hu oldal, és megemlékezünk a negyven éve elhunyt Latinovits Zoltánról is, aki Miskolcon kezdte pályáját.

Új szekció a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horror klasszikusokat izgulhatunk majd végig Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, mely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója.

Szintén új színt hoz be a programba a MusicDocs szelekció, melynek keretében láthatjuk Thorsten Schütte zseniális dokumentumfilmjét Frank Zappáról, illetve Bereczki Csaba Soul Exodus-át, mely New York-i klezmer zenészekről mesél őszintén és átütő erővel.

A rendezvény kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

Jameson CineFest 2016