A Fox stúdió egyik legmagasabb rangú vezetője ígérte meg: a Die Hard-sorozat legújabb filmjét nem fogják a korhatár kedvéért megpuhítani: a legendásan kemény New York-i zsaru új kalandja igazán kemény lesz… akármilyen korhatár-besorolást is kap cserébe.

Die Hard – Drágább, mint az életed – jelenet

A forgatás egy pontján a producerek mégis rá akarták venni Bruce Willis-t, hogy lehetőleg ne káromkodjon többet, mint amennyit az írók eleve megírtak neki. És hogy kérésüknek súlya legyen, a sztár egy régi barátját és munkatársát, Doug Richardson-t küldték hozzá követségbe. Richardson nemcsak a Die Hard 2. része, hanem a Bad Boys és a Pénzvonat, sőt, a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed egyik változatának szerzője is.

A Script magazinnak írt beszámolója szerint a forgatókönyvíró ravasz kerülőúton próbálkozott: egy forgatási szünetben egy anekdotát mesélt az akciószárnak arról az estéről, amikor az édesanyját magával vitte a Még drágább az életed premierjére, de az anyukája gratuláció helyett alapos fejmosásban részesítette: főleg Bruce Willis nyomdafestéket nem, de celluloidot tűrő szavai miatt.

A sorozat főhőse értett a szóból: „az én nagynéném még szigorúbb – mondta. – Egyszer a Playboynak úgy nyilatkoztam, ahogy igazán beszélek. Gondoltam: úgysem olvassa a családból senki, akinek bántaná a szemét. De a nénikém már a megjelenés másnapján hívott, hogy leszidjon. Én meg mit tehettem mást? Bocsánatot kértem.”

A módszer működött, Bruce Willis meghajlott az anyával és nagynénivel súlyosbított érvek előtt. A Die Hard – Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard, hazai bemutató 2013 februárja) az alkotók ígérete szerint csúcsra pörgetett film lesz: de nincs benne több káromkodás, mint amennyit írói beleírtak.

IC Press