Május 21-től látható a hazai mozikban a legendás progresszív rock és popzenekar, a Genesis hiteles történetét bemutató zenés dokumentumfilm. Az eredetileg a BBC számára készült, négy évtizedet átfogó alkotás magyar felirattal kerül a mozivásznakra, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész Moziban vetítik.

Genesis - Sum of the Parts
A Genesis – A siker útján (Together and Apart/Sum of the Parts) című film eredetileg a BBC számára készült, a másfél órás játékidőben végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől kezdve, bemutatja a kezdeti szárnybontogatásoktól a teátrális progresszív rock-korszakon keresztül a sztárság felé vezető utat. Ez az első olyan alkotás a zenekar történetéről, amely a klasszikus felállás minden tagjának – Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, Tony Banks és Mike Rutherford – szoros együttműködésével jött létre.

John Edginton rendező a kirobbanó sikerű 2007-es emlékkoncert-turnéval nyitja és zárja a filmet, közben pedig a stúdióalbumok megjelenési sorrendjében tekinti át az egyes korszakokat. Megismerhetjük, hogyan alakult meg az együttes a Charterhouse nevű bentlakásos középiskolában a ’60-as évek végén – ahová Tony Banks, Peter Gabriel és Mike Rutherford jártak –, hogy adták ki első, „From Genesis To Revelation” című lemezüket 1969-ben. Idővel kivált az egyik alapító tag, Anthony Phillips gitáros, majd 1970-ben csatlakozott Phil Collins és Steve Hackett, ezzel összeállt az öt tagú, klasszikus felállás, amely olyan progresszív rock-lemezekkel és teátrális koncertturnékkal alapozta meg ismertségét, mint az 1972-es “Foxtrot” vagy a ’74-es “The Lamb Lies Down On Broadway”. Peter Gabriel 1975-ös, majd Steve Hackett két évvel későbbi távozása után, már trióként vették fel az “And Then There Were Three…” című lemezt, amelyen eltávolodtak a korábbi évek hosszú kompozícióitól és a letisztultabb, populárisabb hangzás felé vették az irányt. Ez a lemez volt az első aranylemezük az Egyesült Államokban, egyben előfutára a ’80-as és ’90-es évek fénykorának, amikor a brit és amerikai slágerlistákat egyaránt vezető “Genesis”, “Invisible Touch” és a “We Can’t Dance” című albumokkal világsztárokká váltak.

A Genesis-rajongók számára kihagyhatatlan alkotás eddig sosem publikált, páratlanul gazdag archív képanyagot és a klasszikus slágerek videoklipjeit és koncertfelvételeit vegyíti a zenekartagokkal közösen és külön-külön rögzített interjúkkal. Az őszinte vallomásokat felvonultató filmből feltárul a csoportdinamika a tagok között, kiderül, hogyan vált az egyes tagok kiválása okozta trauma végül az alkotói energiák forrásává, hogyan tette lehetővé a tagok szüntelen zenei fejlődését és a mai napig sikeres szólókarrierek kibontakozását.

Genesis---Sum-of-the-Parts-

A zenés dokumentumfilm május 21-től kerül a mozikba, a színpadi produkciók moziközvetítéseire és kultfilmek – mint pl. az Alien, Aliens vagy a 2001: Űrodüsszeia – újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Művész Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, 2K digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a http://facebook.com/genesismozi címen olvasható.