A Staropramen bemutatja: Cseh és Szlovák Filmkarnevál

2015. február 25-28. Toldi mozi, 1054 Budapest Bajcsy- Zsilinszky út 36-38.

 Nézz a szomszédod képébe!

Virágkorát éli a két ország koprodukciós filmgyártása, amelyben a cseh és szlovák alkotók mellett a szlovákiai magyar művészek is fontos szerepet játszanak. Hét filmmel és egy többnyelvű záróbulival jelentkezik február végén a Cseh és Szlovák Filmkarnevál, melynek fő támogatója a Staropramen, a világ 1. számú prágai söre.

Cseh es Szlovak Filmkarneval

Az utóbbi évek legnagyobb sikerű, döntő többségében  cseh-szlovák koprodukcióban készült filmjeit mutatják be a Szlovák Intézet és a Cseh Centrum a budapesti Toldi moziban egy télzáró közös rendezvényen. A Filmkarnevál hangulatát adó rendezőkkel, színészekkel Veiszer Alinda moderátor beszélget. Szombaton a Staropramen jóvoltából egy többnyelvű zenés ünnepséggel zárul a négynapos esemény.

A bemutatásra kerülő játék- és dokumentumfilmek a jelen és a közelmúlt problémáit dolgozzák fel, jellemzően erős társadalmi háttérábrázolással, és mindig személyes megközelítésben. Találhatunk közöttük elmélyülő, komoly, de groteszk műveket egyaránt.

A Filmkarnevál nyitófilmje, a Fair play c. dráma a szocialista Csehszlovákia élsportolóinak kegyetlen világába vezet. A Kiút, a legtöbb szakmai elismerést arató cseh film, amely négy kategóriában is elnyerte a cseh kritikusok díját, egy észak-csehországi ipari városban élő roma lány személyes drámája. Egy rendhagyó dokumentumfilm és hozzá kapcsolódó beszélgetés újra felidézi Bohumil Hrabal életútját, akinek tavaly ünnepeltük századik születésnapját. A Mézeshetek rendezője az a Jan Hřebejk, aki 1999-es Kuckók című filmjével indította újra a két ország filmesei közötti intenzívebb együttműködést, amikor a főbb szerepeket szlovák színészekre osztotta filmjében, ami akkoriban teljesen egyedi és nagy visszhangot kiváltó eset volt. Az Elnökjelölt című politikai thriller témája a köztársaságielnök-választás manipulációja. Peter Kerekes, az egyik legsikeresebb szlovák dokumentumfilmes kedvenc dokumentumfilmjét hozza magával, amely a kassai uszoda 66 szezonjáról mesél. A fesztivál legfiatalabb rendezője, a főiskolás Molnár Csaba filmje A rendes ember, egy határmenti városba vezeti a nézőt.

A vetítéseket Veiszer Alinda moderátor beszélgetéssorozata kíséri, melyben színészeket és rendezőket szólaltat meg.

A Filmkarnevál záróeseménye a Szlovákiában és Csehországban is nagyon népszerű magyar származású énekesnő és színésznő Szidi Tobias koncertje lesz.

A filmek alkotói közül a meghívást elfogadták:

Bárdos Judit (SK), a Fair Play című film főszereplője

Andrea Sedláčková (CZ), a Fair Play című film rendezője

Oliver Malina-Morgenstern (CZ), a Bohumil Hrabalról szóló dokumentumfilm rendezője

Tomáš Mazal (CZ), a Bohumil Hrabalról szóló dokumentumfilm szereplője, Hrabal szakértő

Peter Kerekes (SK), a 66 szezon című film rendezője

Molnár Csaba (SK), A rendes ember című film rendezője

A fesztivál részletes programja és jegyvásárlás: toldimozi.hu