Jonah Hill sikertelen ember – persze, ha leszámítjuk, hogy ő a legfiatalabb amerikai színészgeneráció egyik legmenőbb tagja: mindössze huszonnégy éves, idén hat filmet forgat, és jövőre valószínűleg még többet fog, filmjei pedig rendre meglepetésszerűen elsöprő sikert aratnak: a legújabb nagy dobása a Superbad – Avagy miért ciki a szex? (Superbad, hazai bemutató: október 18.) volt, mely bemutatója harmadik napjára már visszahozta összes forgatási és marketingköltségét, két héten át vezette az USA mozis toplistáját, és bevétele már meghaladta a 100 millió dollárt. A film egyik főszereplője, a nagyszájú, duci, nőre vágyó gimnazista azonban eredetileg nem akart színész lenni. Hanem író.

Egész kis kora óta arra vágyott, hogy író legyen, 18 éves korában be is iratkozott egy patinás New York-i intézmény kreatív írást oktató kurzusára, megalkotott számtalan tévéjelenetet meg filmforgatókönyvet, amelyeket mindenki dicsért, és várt. És nem történt semmi.

– Az volt a baj, hogy nem találtam egy színészt sem, aki pontosan azt játszotta volna, amire én gondoltam, amikor írtam – meséli utólag Hill. – Egyik sem mondta el rendesen a szövegemet. Végül rájöttem, hogy ha azt akarom, hatást keltsenek a mondataim, nekem kell eljátszanom őket. Így lettem színész.

Szerencsére a srác humora nem ment teljesen veszendőbe. A Superbad legpoénosabb jelenetei állítólag mind a színészek rögtönzéséből születtek: az eredeti forgatókönyvet alaposan feljavították a saját szövegükkel.

IC Press