Hogyan jött létre ez az előadás?

Tavaly rendeztem Grecsó Krisztián Mellettem elférsz c. darabját, itt a Rózsavölgyiben. Nagyon szeretek régi magyar filmeket nézni, ezek közé tartozik a Szerelem, amit mindannyian számtalanszor megnéztünk már. Megkerestem Makk tanár úrat, hogy mit szólna hozzá, ha ebből készülne valami. Örült neki, rögtön igent mondott, és elmondta, hogy évtizedekkel ezelőtt volt róla szó, hogy legyen a filmnek egy színpadi adaptációja.

Önnek mit jelent a film?

A film már a készülés folyamán kanonizálódott. Egyrészről Tóth János szenzációs operatőri munkájának köszönhetően, másfelől Makk Károly társadalmi és szakmai bátorsága miatt. Olyan vágási, színészvezetési és filmes trükkök vannak a filmben, amik ezt az egyébként végtelenül humánus, költői művet többszörösen aláhúzzák, olyan helyzetbe hozva a színészeket, amiben a legeslegjobban tudnak teljesíteni.

léner andrás fotóMi volt a legfontosabb szempont?

Nagyon erősen érezni Déry Tibor örökérvényű írásait. Azon dolgoztunk a szövegkönyv elkészítése kapcsán és a próbákon, hogy megvalósítsuk a Déry két novellájából írott szövegkönyvet, amit Makk Károly egyébként Déryvel és Bacsó Péterrel írt. Makk Károly nagyon aktív volt a szövegkönyv elkészítésében. Ez egy nagyon szöveg centrikus anyag, sokszor a cselekmény a színészek között zajlik, a gondolatok, a fordulatok között.

Bevallottan filmszerű lesz az előadás.

Erről az anyagról a legtöbbet Makk tanár úr ő tudja. Főiskolás időket idézi, ahogy készültünk egy jelenettel, és azon gondolkodtunk, mikor hívjuk be a mester, hogy megnézze a jelenetet. Ez igazán jóleső izgalmat okozott.

Hogyan írná le a darabot?

A Szerelem két ember örökérvényű összefonódásáról szól. Különböző túlélési technikákkal találkozunk egy embertelen, történelmileg igazságtalan világban, amiben az ember nem tudja az életét önállóan tervezni, hanem alá van rendelve a kor követelményeinek. Ezeket a Lucán kívüli karakterekben próbáljuk megmutatni. Lucának tartása van, gerince, minden pillanatban ember tud maradni, és ez talán nem csak saját magából fakad, hanem egy másik emberrel közösen létrehozott értékrendszerrel együtt létezik. Ez a szerelem.


„Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a Déry Tibor – Makk Károly: Szerelem című darabunk március 10-ére kitűzött premierje valamint a további márciusi előadások betegség miatt elmaradnak.
Az előadás bemutatója 2016. április 5-e.” Rózsavölgyi Szalon Arts & Café